Nu de intelligente lockdown waarin we zitten langzaam wordt opgeheven, groeit de vraag naar mondkapjes. De overheid adviseert deze in veel gevallen te dragen. Vooral contactberoepen waarbij de afstand van 1,5 meter niet mogelijk is, heeft baat bij het dragen van een mondkapje. Niet per definitie voor de gezondheid van zichzelf, maar vooral om te voorkomen dat er bij het hoesten of niezen mogelijk druppels worden verspreid richting de klant. Overigens geldt dit niet alleen voor hoesten, bij gewoon ademhalen worden er tóch minuscule druppels verspreid.

Algemene tips voor het dragen van mondkapjes

  • Controleer vooraf of het mondkapje schoon is en of er geen beschadigingen aan te zien zijn
  • Probeer het mondkapje vooraf niet of zo min mogelijk aan te raken
  • Plaats het kapje op een goede manier zodat hij neus én mond helemaal bedekt
  • Was je handen vooraf goed met water en zeep of met een desinfecterende vloeistof
  • Gooi het mondkapje na het afzetten direct weg.
  • Draag niet te lang hetzelfde mondkapje. Regelmatig het kapje verversen is noodzakelijk.
  • Als het kapje vochtig begint te worden is verversen altijd noodzakelijk.
  • Bij een moeilijke ademhaling, misselijkheid, duizeligheid of andere klachten het kapje direct af doen.
  • Probeer vooral bij het afzetten van het kapje extra op te letten dat je deze zo min mogelijk aanraakt.

Een mondkapje dragen in het OV

Ook in het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje voorlopig verplicht. Dit omdat daar de afstand van 1,5 meter niet altijd gewaarborgd kan worden. Doe dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Er zijn dus veel situaties en daarmee goeie redenen om er eentje te dragen.

Moet het mondkapje van professionele kwaliteit zijn?

Nee, professionele (of medische) kwaliteit is niet nodig maar het is wel belangrijk dat het mondkapje goed is. Dat wil zeggen dat het mondkapje goed sluit. Ook is het natuurlijk voor jezelf belangrijk dat deze comfortabel te dragen is. Als je lange tijd met een mondkapje loopt zul je merken dat er veel verschil in comfort is. De mondkapjes die wij verkopen zijn van een goede kwaliteit en zitten comfortabel. Een prima oplossing dus!

Bieden mondkapjes genoeg bescherming?

Daar zijn de experts nog niet helemaal uit. De meningen zijn verdeeld en een deel denkt dat het geen meerwaarde heeft. Maar veruit de meeste professionals zeggen dat het tóch aan te raden is om er eentje te dragen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Het is wel belangrijk om een goed mondkapje te dragen die zo min mogelijk virus (druppels) doorlaat en die comfortabel zit. Dit draagt er aan bij dat je minder snel geneigd bent om hem toch even af te zetten. Kortom: met een mondkapje ben je meer beschermd dan zonder.